Desenli Asfalt Nedir?

Desenli Asfalt

Desenli asfalt nedir sorusu kapsamında serilen asfaltın yüzey kısmına belli bir sıcaklık aralığında farklı desenlere sahip çelik baskı kalıplarının araçlığıyla verilen şekillere desenli asfalt denmektedir. Bu işlem için dekoratif asfalt ya da baskı asfalt ifadeleri de kullanılabilmektedir. Böylelikle ortaya estetik görünüme sahip desenli ve renkli bir asfalt çıkmaktadır.

Desenli Asfalt Nasıl Yapılır?

Desenli asfalt işlemi ile pusula, çiçek, belediye isimleri, balık pulu ve tuğla gibi desenler asfalta yapılabilmektedir. Desenin uygulandığı asfalt yüzeyi 5 ila 7 gün dinlenme aşamasına tabi tutulduktan sonra ise boyama uygulamasın geçilmektedir. Desenlere reçine katkılı ve çimento esaslı asfalt boyası uygulanmaktadır. Böylece boya renginin kalitesi ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra daha uzun bir kullanım ömrü söz konusudur.

Desenli Asfaltın Özellikleri Nelerdir?

Desenli asfaltın özellikleri ile ilgili detaylar oldukça fazladır. Bu kapsamda uygulaması yapılan özel reçine ve çimento asfalta ekstra mukavemet kazandırmaktadır. Böylelikle asfaltın kullanım süresi 3 ila 4 kat aralığında artmaktadır. Üstelik uygulaması yapılan renkler uzun bir süre boyunca canlılığını korumaktadır. Bu renkler sonrasında ise istenildiği zaman farklı ya da tekrardan aynı renklere boyanabilmektedir. Renkli asfalt güneşten gelen ışınları geri yansıtma özelliği sayesinde yoğun sıcaklıkları hissettirmemektedir. Desene sahip asfalt her bakımdan yaya trafiğinin yoğun bir şekilde olduğu alanlar için kullanılmasıyla bilinmektedir.

Desenli Asfalt Uygulaması Nasıl Yapılır?

Desenli asfalt uygulaması sıcak bitümlü karışımların plentler aracılığıyla hazırlanmasının ardından tırlara serilmektedir. Serim alanında ise belirli bir eğim ve kalınlıktaki finişerler yoluyla serim yapılmaktadır. Bununla beraber sıcak bir şekildeyken sıkıştırılmaktadır. Bu kapsamda kaplamanın istenilen kalınlıkta serilmesi için sıkıştırma öncesinde malzemeye verilen kalınlık miktarını ayarlayan bir sistem bulunmaktadır. Böylelikle belirlenen kalınlıkta malzeme serilebilmektedir. Eğim ayarı ise kaplamanın istenilen eğimde serilebilmesi adına çalışmaktadır. Özellikle de deverden dolayı kurblarda yer alan eğim sürekli bir şekilde değiştiğinden serim işlemi esnasında da gerekli eğimi verme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu doğrultuda duyargalar finişere belirli bir kalınlık ayarının yapılması sonrasında sürekli olarak aynı kalınlığa sahip malzeme sermektedir. Serim işlemi yapılan temel tabaka aynı kotta olduğu takdirde herhangi bir sorun meydana gelmemektedir. Fakat bu her daim mümkün değildir. Dolayısıyla serim işlemi yapılan tabakanın istenilen kotta serime sahip olması istenmektedir.